Chrzan

Chrzan

Postprzez Crael » wtorek, 26 mar 2013, 22:43

Chrzan

2 ładne grube korzenie chrzanu
Kwasek cytrynowy
Cukier
Ocet jabłkowy
Korzenie chrzanu namoczyć, umyć, oskrobać, następnie utrzeć na drobnej tarce (takiej jak do ziemniaków na placki)
Utarty chrzan mieszamy z kwaskiem cytrynowym i cukrem i zalewamy wrzątkiem. Wrzątku dajemy tyle żeby chrzan miał konsystencję gęstej śmietany. Kwasku i cukru dajemy tyle żeby chrzan miał smak słodko-kwaśny.
Szybko zamykamy w słoiku i jak ostygnie możemy doprawić octem jabłkowym lub cukrem.
Podajemy do mięs. Może być składnikiem innych sosów
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa

Re: Chrzan

Postprzez Wiedźma » środa, 27 mar 2013, 00:31

A co zrobić żeby nie płakać ? :D
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
Avatar użytkownika
Wiedźma
 
Posty: 2432
Dołączył(a): poniedziałek, 23 lis 2009, 17:27
Lokalizacja: Zebrzydowice

Re: Chrzan

Postprzez Crael » środa, 27 mar 2013, 01:18

Żeby zminimalizować zjadliwe działanie zapachów chrzanowych w trakcie tarcia dobrze jest po oczyszczeniu chrzanu zalać go wodą i wstawić naczynie z chrzanem do lodówki, a niedługo przed tarciem nawet do zamrażarki, żeby się dobrze schłodził.
Wtedy chrzan będzie jędrny i twardy i będzie go można szybko utrzeć. Poza tym niska temperatura ograniczy wydzielanie olejków eterycznych, które są tak przykre dla naszych nosów i oczu.
Dobrze jest też w trakcie tarcia zamykać partiami utarty już chrzan w słoiku, żeby się nie ulatniały " chrzanowe aromaty"
W tym kraju, to nawet życie jest nielegalne (napis na murze)
Avatar użytkownika
Crael
 
Posty: 830
Dołączył(a): środa, 3 lut 2010, 21:38
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron