Strona 1 z 1

Chrzan

PostNapisane: wtorek, 26 mar 2013, 22:43
przez Crael
Chrzan

2 ładne grube korzenie chrzanu
Kwasek cytrynowy
Cukier
Ocet jabłkowy
Korzenie chrzanu namoczyć, umyć, oskrobać, następnie utrzeć na drobnej tarce (takiej jak do ziemniaków na placki)
Utarty chrzan mieszamy z kwaskiem cytrynowym i cukrem i zalewamy wrzątkiem. Wrzątku dajemy tyle żeby chrzan miał konsystencję gęstej śmietany. Kwasku i cukru dajemy tyle żeby chrzan miał smak słodko-kwaśny.
Szybko zamykamy w słoiku i jak ostygnie możemy doprawić octem jabłkowym lub cukrem.
Podajemy do mięs. Może być składnikiem innych sosów

Re: Chrzan

PostNapisane: środa, 27 mar 2013, 00:31
przez Wiedźma
A co zrobić żeby nie płakać ? :D

Re: Chrzan

PostNapisane: środa, 27 mar 2013, 01:18
przez Crael
Żeby zminimalizować zjadliwe działanie zapachów chrzanowych w trakcie tarcia dobrze jest po oczyszczeniu chrzanu zalać go wodą i wstawić naczynie z chrzanem do lodówki, a niedługo przed tarciem nawet do zamrażarki, żeby się dobrze schłodził.
Wtedy chrzan będzie jędrny i twardy i będzie go można szybko utrzeć. Poza tym niska temperatura ograniczy wydzielanie olejków eterycznych, które są tak przykre dla naszych nosów i oczu.
Dobrze jest też w trakcie tarcia zamykać partiami utarty już chrzan w słoiku, żeby się nie ulatniały " chrzanowe aromaty"